Limousinen och dess historia

År 1902 kom den första limousinen ut på marknaden. Den var designad så att chauffören satt i en täckt avdelning helt för sig själv. Namnet Limousin kommer från namnet på en fransk region i centrala Frankrike. Numera tillhör Limousin regionen Nouvelle-Aquitaine men det har varit både en provins och ett grevskap. En del härleder namnet Limousin från den klädsel chauffören hade för att skydda sig mot dåligt väder. Andra hävdar att det kommer från den franska regionens fåraherdar och deras klädsel.

1024px-Mercedes-Benz_600_Pullman_Staatslimousine_(9666240678)Det dröjde ytterligare fjorton år innan Society of Automotive Engineers (idag SAE International) kom fram till en definition på limousin, den lyder: en stängd bil med säten för tre till fem personer inuti medan chauffören sitter utanför. Man gjorde också skillnad på en Berline och en Brougham. I den förstnämnda limousinen sitter chauffören helt omsluten medan en Brougham inte har något tak alls över förarplatsen.

Limousinen som den ser ut idag

Så som man idag ser limousiner, det vill säga stretch limousin, med den karakteristiska och utdragna formen, tillverkades först år 1928 under ledning av företaget Armbruster i Fort Smith, Arkansas, USA. Det var i första hand riktigt stora och kända musikband som åkte limousin varpå de kom att kallas för storbandsbussar, “big band buses”. Under denna tid var det oerhört populärt med storbandsjazz. Banden hade många medlemmar och ville åka mellan sina spelningar i samma bil. Även idag förknippas limousiner med kändisar och rika celebriteter som tar sig till och från sitt hotell i lyxiga limousiner med mörka rutor. Förutom att limousiner används flitigt av kända artister och andra rika personer, så finns det också ett antal limousiner i kungligheters garage världen över.

Idag är det dock inte helt ovanligt att så kallat vanligt folk hyr limousiner när det är något speciellt som ska firas, till exempel ett bröllop. Många limousinföretag erbjuder olika paketlösningar, vilka kan vara värda att kolla innan man bestämmer sig.